Tips

Werkgeluk

Werkgeluk is meer dan alleen plezier halen uit het werk dat je doet. Werkgeluk is het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt en waar je enthousiast en gemotiveerd van wordt/blijft.

Bovenstaande aspecten heb je deels in eigen handen. Daarbij zijn er nog verschillende externe factoren zoals collega’s, je thuissituatie, je werkplek enz.

De definitie van werkgeluk is voor elke werknemer dan ook anders daar het inspeelt op je eigen behoefte. Aangezien er zoveel theorieën zijn is het moeilijk om er een eenduidige definitie op te plakken.

19 sep. 2023

Share via Mail
Werkgeluk

De fundamenten van werkgeluk

Je werkgeluk wordt voornamelijk bepaald door de mensen die je rondom je hebt en de zingeving die je vindt in je werk. Gelukkige medewerkers zijn dan ook vaak productiever en meer geëngageerd. Anderzijds wordt werkgeluk ook gedreven door de mate waarin je iets waardevols kan bijdragen aan een groter geheel.

Werkgeluk steunt op fundamenten zoals eerlijkheid, vertrouwen, verbinding, veiligheid, erkenning en vooruitgang.

Werkgeluk kan je leren

In eerste instantie maak je een groei door op persoonlijk niveau en, afhankelijk van je ervaring en mogelijkheden, daarna ook op team- en zelfs organisatieniveau. Werkgeluk doorvoeren op team- en organisatieniveau is niet zo makkelijk. Het vereist een bedrijfscultuur die werkgeluk ondersteunt, medewerkers die zich openstellen en leidinggevenden die kunnen sturen op resultaat en connecties tussen het team onderling.

Onze tips voor meer werkgeluk

  1. Leer relativeren
    Relativeer alle negativiteit die op je pad komt. Misschien heb je het op dit moment wel moeilijk op je werk. Besef dan dat het vaak een tijdelijk probleem is en dat er meestal aan gewerkt kan worden of dat het zelf koelen zonder blazen is - het gaat vanzelf weer over.
  2. Leg je focus op waar jij invloed op hebt
    Richt je op de reis en niet het doel alleen. Op veel uitkomsten op de werkvloer heb je geen of nauwelijks invloed. Als je je vastklampt aan specifieke uitkomsten dan brengt het mogelijk veel stress met zich mee. Bekijk de zaken vanuit een ander perspectief en stel jezelf kritische vragen. Heb ik alles gedaan wat ik kan op dat moment? Ben ik de beste versie van mezelf? Wat kan ik nog ondernemen? Dit geeft je minder stress, meer uitdaging, meer plezier én meer controle.
  3. Voorkom (over)spanning
    Zorg voor een gezonde werk-privé balans. Zorg dat je voldoende rust en neem niet té veel hooi op je vork. Het is belangrijk om jezelf te blijven uitdagen maar doe dit (zoals alles in het leven) met mate. Je werkgever heeft namelijk niets aan jou als je je werk maar half doet omdat je het niet meer kan bolwerken. Praat daarom tijdig met je werkgever of leidinggevende om erger te voorkomen.
  4. Communicatie
    Hoe beter je communiceert, des te makkelijker je werkrelaties worden. Open communicatie is daarom erg belangrijk. Spreek problemen of irritaties uit, voordat het diepgewortelde negatieve gevoelens met zich meebrengt. Wees assertief maar houd het wel bij jezelf. Begin daarom met ’ik vind…’ of ’ik ervaar…’. Over JOUW mening en ervaring valt niet te twisten. Vaak lucht zo’n gesprek op en kan er constructief aan gewerkt worden.
  5. Haal een positieve noot uit elke dag
    Verdeeld over de werkdag zijn er vast heel wat grote én kleine geluksmomenten die jou blij kunnen maken. Neem eens een paar minuten de tijd om hierbij stil te staan. Je kunt bijvoorbeeld in je telefoon elke dag een geluksmomentje noteren. Door de tijd te nemen om hier effectief even bij stil te staan vergroot je jouw werkgeluk.

Welke tips ga jij toepassen in jouw journey naar meer werkgeluk?