Tips

Vreemde vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je heel wat vragen om te beantwoorden.

12 mei 2022

Share via Mail
Glowi Jobs Zonhoven Karolien Coenen 84

Wat zijn je sterktes of zwaktes? Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie? Het zijn maar enkele van de standaardvragen. Toch kan er soms wel eens een vraag tussen zitten die je niet meteen verwacht. Geen paniek! Als je eenmaal weet hoe je deze vragen het best aanpakt, dan beantwoord je ze volgende keer heel vlot.

Waarom worden deze vragen gesteld?

Wanneer je onverwachte vragen krijgt, dan kan je opeens perplex komen te staan. Dat is juist de bedoeling van je gesprekspartner. Je hebt namelijk de standaardvragen al voorbereid. Dankzij deze onverwachte vragen wil je gesprekspartner je echt leren kennen. Pas jij wel echt bij het bedrijf en het profiel dat ze zoeken? Daarnaast zien ze door het stellen van deze vragen hoe rustig je kan blijven, of je logisch nadenkt én of je creatief aan de slag gaat met je antwoorden.

Hoe beantwoord je de vragen die je niet hebt voorbereid?

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is, zeg niet dat je het antwoord op de vraag niet weet. Dit komt namelijk niet goed over. Als je het antwoord niet meteen weet, stel dan een tegenvraag om tijd te winnen. Op veel vragen zijn er geen goede of foute antwoorde, naar het gaat om de stappen die je zet om het antwoord te vinden.

Probeer dus steeds logisch na te denken en leg je gesprekspartner uit welke stappen je doorloopt in je denkproces. Daarnaast is het belangrijk om je antwoord zo duidelijk mogelijk te formuleren. Hou dus steeds in je achterhoofd voor welke functie je solliciteert, zo kan je een antwoord formuleren dat bij deze functie past.

Voorbeelden van vragen die je niet meteen verwacht

Je kan het zo gek niet bedenken of ze kunnen gesteld worden: de atypische vragen. We lijsten er graag enkele voor je op:

  • Als je een superheld zou mogen zijn, welke superkrachten zou je dan graag hebben?
  • Hoe weeg je een olifant wanneer je geen weegschaal hebt?
  • Hoeveel pingpongballen passen er in deze ruimte?
  • Kan je mij deze pen verkopen?

Deze laatste vraag werd al vaak gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. En ze komt je misschien bekend voor. Met deze vraag test je gesprekspartner of je commerciële talenten bezit. Vraag aan je gesprekspartner waarom hij/zij de pen in eerste instantie zou willen hebben. Dankzij zijn/ haar antwoord weet jij meteen met welke argumenten jij verder op het gesprek moet inspelen. Slim hé?