Tips

Voorkom een after holiday dip met deze tips

Kom je net terug van een zalige reis aan azuurblauwe stranden en met zomerse temperaturen? Of ben je even ‘offline’ gegaan en ben je door de bergen getrokken? Dan kan terugkeer naar de werkvloer best pijnlijk zijn.

12 aug. 2022

Share via Mail
Adobe Stock 566102610

Back to life, back to reality. Je batterijen zijn volledig opgeladen na een deugddoende vakantie maar in je eerste dagen op je werk word je overladen met e-mails, vergaderingen en to do’s. Je energie smelt als een ijsje op een warme zomerdag. Maar die grijze wolk boven je hoofd is nergens voor nodig. Met deze tips voorkom je een after holiday dip!

1. Diep ademhalen

Je eerste dag terug op kantoor en je postvakje loopt over, er ligt een lijst klaar met mensen die je nog moet terugbellen of nieuwe projecten die goedkeuring vragen en/of je mailbox zit propvol? Tijd om op ‘het gemak’ te beginnen zit er niet in. Maar maak het jezelf niet zwaarder dan dat het al is.

Laat je ‘out of office’ gerust nog een dag of twee staan. Zo geef je jezelf al de tijd om doorheen de berg werk te ploeteren die zich al dan niet heeft opgestapeld tijdens je afwezigheid.

Vergaderingen en andere afspraken plan je in wanneer je weer ruimte hebt en je een weg gebaand hebt door je mailbox. Terug een goed overzicht krijgen na je vakantie is zeer belangrijk.

2. To-do lijstje opstellen

Ga niet halsoverkop te werk, maar plan je eerste en zelfs je tweede week zorgvuldig in. Gun jezelf de tijd om terug in het werkritme te komen. Zet je planning niet overvol en neem de tijd om alles te doorlopen. Je meteen druk maken over alles maakt dat je meteen weer onder de stress zit. En daar was je net van af door je vakantie!

3. Vakantieritme meenemen

Je bureaustoel vervangen door een strandstoel is misschien niet exact wat we hiermee bedoelen. Maar tijdens je vakantie bekijk je alles door een roze bril. Houd die roze bril op en neem die positieve vibes mee naar je job. Het werkt aanstekelijk!

Ontspannen blijft belangrijk. Meteen overuren gaan kloppen om alles ingehaald te krijgen, zorgt dat je weer gespannen staat. Neem af en toe een kleine pauze, strek de benen eventjes, ga buiten lunchen en neem ook na het werk de tijd om voldoende te ontspannen. Las je ‘s avonds een boek op vakantie? Doe dat dan thuis ook! Zet die tv uit en zet je knus op je terras met een goed boek.

4. Nieuwe vakantie inplannen

Niets beter om je after holiday dip te bestrijden dan het inplannen van een nieuwe vakantie. Prik meteen een nieuwe datum. Zo heb je vanaf je eerste werkdag alweer iets om naar uit te kijken! Maar gun je collega’s ook vakantie, je vakantiemomenten bespreek je best met je collega’s.

5. Recupereren, recupereren en nog eens recupereren

Geef jezelf tijd! Dat is het belangrijkste punt. Kom je net terug van een reis? Geef jezelf dan een extra dagje om te bekomen. Stap niet van het vliegtuig meteen je kantoor binnen. Je gaat thuis ook nog heel wat dingen op orde moeten brengen. Gun jezelf dat dagje extra.