Tips

Eerste hulp bij afstuderen: dit moet je in orde brengen voor je eerste job

24 jun. 2025

Share via Mail
Chichi onyekanne yq Z7 Z3ye154 unsplash

🎓 Diploma binnen? Check! Na al dat studeren verdien je absoluut een break. Maar voor je non-stop Netflix of een welverdiende zonvakantie opstart, is er één ding dat je niet mag vergeten: de administratieve to-do’s die horen bij je nieuwe status als afgestudeerde.

Geen zorgen, met deze handige checklist weet je exact wat je moet regelen na je studies. Vink alles af en start daarna écht zorgeloos aan je volgende hoofdstuk.

1. Schrijf je in als werkzoekende

Of je nu meteen aan de slag wilt of nog wat wil chillen: inschrijven als werkzoekende is een must. Dat doe je bij:

  • VDAB (Vlaanderen)
  • Actiris (Brussel)
  • Forem (Wallonië)
  • ADG (Duitstalige gemeenschap)

Waarom is dat zo belangrijk? Omdat je dan in aanmerking komt voor een inschakelingsuitkering als je binnen het jaar nog geen job hebt. Let op: na je inschrijving krijg je enkele opdrachten, zoals je cv uploaden of een profiel aanmaken. Zorg dat je die binnen de maand afrondt.

💡 Heb je al een job binnen het jaar? Dan word je automatisch uitgeschreven.

2. Sluit je aan bij een ziekenfonds

Als je jonger bent dan 25 en nog geen werk hebt, blijf je vaak verzekerd via het ziekenfonds van je ouders. Maar wil je écht voorbereid zijn op het echte leven? Sluit dan een eigen ziekteverzekering af.

Populaire ziekenfondsen zijn:

  • CM – Christelijke Mutualiteit
  • Liberale Mutualiteit
  • Socialistische Mutualiteit
  • Onafhankelijke of Neutrale ziekenfondsen
  • De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

➡️ Let op de voordelen: sommige fondsen betalen ook psychologische hulp, lenzen, sportabonnementen of reisvaccins terug. Vergelijken loont dus echt!

👀 Vergeet ook je hospitalisatieverzekering niet. Geen must, maar wel een slimme zet als je (nog) niet via je werkgever verzekerd bent.

3. Familiale verzekering: klein gebaar, grote bescherming

Stel: je morst rode wijn op het tapijt van je beste vriendin. Of je rijdt per ongeluk de brievenbus van de buren omver. Oeps. Met een familiale verzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen.

Woon je nog thuis? Dan ben je normaal gezien verzekerd via je ouders. Ga je binnenkort alleen wonen? Neem dan zeker contact op met een verzekeringsmakelaar.

4. Kinderbijslag? Breng het Groeipakket op de hoogte

Zodra je afstudeert, stopt in principe het recht op het Groeipakket (vroeger: kindergeld). Laat dus zelf of via je ouders weten dat je klaar bent met studeren.

❗ Doet niemand iets, dan kan het fonds de ontvangen bedragen later terugvorderen. Vermijd dat door op tijd de juiste dienst te contacteren, bijvoorbeeld via www.groeipakket.be.

5. Jeugdvakantie: extra vrije dagen voor starters

Begin je snel met werken na je studies? Dan heb je waarschijnlijk nog niet veel vakantiedagen opgebouwd. Gelukkig bestaat er zoiets als jeugdvakantie: extra vakantiedagen met een uitkering via de RVA.

Voorwaarden:

  • Je bent jonger dan 25
  • Je hebt minstens 1 maand gewerkt in het jaar waarin je afstudeerde

👉 Vraag je jeugdvakantie aan via www.rva.be.

Klaar voor je eerste job?

Eens je deze vijf administratieve zaken geregeld hebt, kan je met een gerust hart beginnen solliciteren, op reis vertrekken of gewoon even genieten van de rust. Maar één ding is zeker: jij bent helemaal klaar voor het echte leven!

Op zoek naar een eerste job maar weet je niet waar te beginnen? Glowi Jobs helpt je graag met de eerste stappen in de zoektocht naar een eerste job. Neem vrijblijvend contact op!